Mikä on rippikoulu?

Rippikoulussa on monenlaista toimintaa pelailusta hartauksiin ja iltaohjelmista oppimiskokonaisuuksiin. Toiminnan tarkoituksena on auttaa pohtimaan elämää.

Mietimme sitä Raamatun näkökulmasta, ja opettelemme tuomaan asiamme rukouksissamme Luojallemme. Lisäksi rippikoulussa lauletaan sekä virsikirjaa että nuoren seurakunnan veisuja. 

Rippikoulun ja konfirmaation jälkeen

 • saat mennä itsenäisesti ehtoolliselle
 • saat toimia kummina
 • saat oikeuden 18 vuotta täytettyäsi kirkkohäihin
 • saat oikeuden 16 vuotta täytettyäsi äänestää kirkollisissa vaaleissa ja asettua niissä 18 vuotta täytettyäsi ehdolle
 • voit lähteä esim. isos- ja leiriavustajakoulutukseen

Lataa ulkoläksyt ilmaiseksi mp3-soittimeesi osoitteesta: www.fleim.fi

Kysyttävää?

Rippikouluasioissa kysymyksiisi vastaa
 
vs. nuorisotyönohjaaja
Hans Salosensaari

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
0400 309 797

 

Kesän konfirmaatiot:

Kello 10.00 alkavaan konfirmaatioon odotetaan rippikoululaista paikalle viimeistään 8.45.

Kello 14.00 alkavaan konfirmaatioon odotetaan rippikoululaista paikalle viimeistään 12.45.

Konfirmaatiomessut kestävät keskimäärin n. 1h 30 min. Kummeilla on konfirmaatiossa tärkeä tehtävä, josta heitä ohjeistetaan konfirmaation alussa.

 

Välilehdiltä löydät  tietoa

Porin Teljän seurakunnan rippikouluista:

Milloin rippikouluun?

Milloin rippikouluun?

Rippikoulu käydään tavallisimmin sinä vuonna, jolloin nuori täyttää 15 vuotta, mutta myöhemminkin ehtii hyvin mukaan. Rippikouluun voit tulla, vaikka et kuuluisi kirkkoon.

12-17 –vuotias voi huoltajiensa suostumuksella liittyä kirkkoon, vaikka vanhemmat eivät kirkkoon kuuluisikaan ja sinut voidaan kastaa ennen konfirmaatiota. Sovi tästä ajoissa oman rippipappisi kanssa!

Aikuisrippikoulu

Rippikoulun voi käydä aikuisenakin. Asia tulee usein ajankohtaiseksi silloin, kun suunnitellaan kirkkohäitä, on pyydetty kummiksi, oma lapsi haluttaisiin kastaa, tai kun Raamattu ja kristinuskon ydinkohdat alkavat kiinnostaa, tms. Aikuisrippikouluun voi ilmoittautua ympäri vuoden ottamalla yhteyttä seurakuntatoimistoon

Aikuisrippikoulu kestää hetken, joten asian kanssa kannattaa toimia ajoissa.  Aikuisrippikoulutapaamiset ja kirkkokäynnit sovitaan kyseisen pastorin kanssa, jolloin jokaisen elämäntilanne (työ, opiskelu, harrastukset, perhe yms.) tulee huomioiduksi.

Aikuisrippikouluun liittyvät tapaamiset papin kanssa, tutustuminen seurakunnan toimintaan sekä etätehtävät.

Rippikoulun voi suorittaa myös armeijassa.

Ilmoittautuminen

Miten ilmoittaudutaan?

 

 Ilmoittautumisohjeet

Järjestämme rippikouluihin ilmoittautumistilaisuuden Teljän kirkossa tiistaina 4.10.2016 klo 18.00. Kun saavut kirkolle, saat vuoronumeron. Alamme jakaa vuoronumeroita hieman ennen tilaisuuden alkua. Vuoronumerot eivät vaikuta mitenkään mahdollisuuteesi päästä tiettyyn ryhmään. Sinun ei siis kannata tulla paikalle älyttömän aikaisin. Kello 18 hiljennymme alkuinfoon, jonka jälkeen teidät kutsutaan vuoronumeron mukaisessa järjestyksessä ilmoittautumaan. Työntekijä ottaa vastaan ilmoittautumislomakkeesi, ja keskustelee kanssasi leiritoiveistasi.

Pyydämme sinua numeroimaan etukäteen sinulle sopivimmat leirit sopivimmassa järjestyksessä (vähintään 3 toivetta!). Lisäksi sinun kannattaa perustella, miksi toivot pääseväsi juuri tietylle leirille. Rippikoulutoivetta esittäessäsi sinun on hyvä huomioida perheen suunnitelmat, kaveritoive (maks. yksi kaveritoive) sekä harrastuksesi tai ulkomaan matka. Harrastuksen harjoitusaikataulu on hyvä miettiä leirin kannalta sopivaksi, sillä rippikoulusta voi olla pois vain erityisen perustellusta syystä. Esimerkiksi harjoitukset eivät käy sellaiseksi.

Jaamme ilmoittautumistilaisuuden jälkeen teidät rippikouluryhmiin, ja pyrimme ilmoittamaan sinulle rippikouluryhmäsi viimeistään seuraavalla viikolla. Ilmoittautumistilanteessa saa ja kannattaa kysyä heti, jos jokin on epäselvää – olemme valmiita vastaamaan kysymyksiisi ja auttamaan tarvittaessa!

Mikäli et kävisi rippikouluasi mielelläsi muiden nuorten kanssa ryhmässä, voi sen käydä hyvin myös yksityisesti. Ota silloin yhteyttä vs. nuorisotyönohjaaja Hans Salosensaareen, 0400-309 797. Muualle menevät voivat palauttaa rippikoulun ilmoittautumislomakkeen suoraan Hansille.


Tervetuloa rippikouluun 2017!

 

Vuoden 2016 seurakunnan rippikouluryhmät:

 

Cityripari:

Järjestetään  Väinölän kirkolla. Osa opetuksesta voidaan toteuttaa myös pienemmissä ryhmissä. Rippikoulussa pyritään elävyyteen esimerkiksi retkien muodossa. Ryhmää ohjaavat  pastori Juha Väisänen sekä diakoni Pirjo Paukkunen.

Rippileirit:

 

 • PT1 18.2.-25.2. Silokallio konfirmaatio 26.2. klo 10 Silja-Maaria Kavasto & nuorisotyönohjaaja

  PT2 5.6.-11.6. Silokallio konfirmaatio 18.6. klo 10 Noora Tapiainen & Satu Katila

  PT3 12.6.-18.6. Silokallio konfirmaatio 25.6./2.7. klo 13 Kaisa Huhtala & nuorisotyönohjaaja

  PT4 26.6.-2.7. Silokallio konfirmaatio 9.7. klo 10 Pasi Virta & Vesa Saarela

  PT6 17.7.-23.7. Silokallio konfirmaatio 30.7. klo 10 Noora Tapiainen & Eija Kymäläinen

  PT7 24.7.-30.7. Silokallio konfirmaatio 6.8. klo 10 Seppo Sattilainen & nuorisotyönohjaaja

  Cityripari 5.6.-11.6. Väinölän kirkko konfirmaatio 18.6. klo 14 Juha Väisänen & Pirjo Paukkunen

  Unkarin rippikoulu Eger, Unkari heinäkuun lopussa Jarkko Willman ja Janne Pelto-Piri

Rippileirit järjestetään  Silokallion kurssikeskuksessa, konfirmaatio Teljän kirkossa.

Lisäksi seurakuntayhtymässämme pidetään erityisrippikouluja:

 • Erilainen oppija-rippikoulu. Lisätietoja erityisnuorisotyönohjaaja Katriina Mäeltä, puh. 0400 309774, s-posti: katriina.makiTämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • Kehitysvammaisten rippikoulu, lisätietoja Riikka Hakkaraiselta: 044 7350 616, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Muualla järjestettävistä rippikouluista (esim. järjestö-, laskettelu- tai ratsastusrippikoulut) löydät tietoa netistä. Jos käyt rippikoulusi muualla, palauta korttisi silti meille, sillä rippikouluun kuuluu tutustumisjakso kotiseurakuntaan, josta sinua ohjeistetaan 27.11. klo 10 rippikoulun aloitusjumalanpalveluksen jälkeen.

Huomioi leiriä valitessasi, ettei rippikoululeiriltä voi poistua kesken kaiken esimerkiksi harrastuksen takia. Hiihtolomariparia ja päivärippikoulua suositellaan niille, joilla on kesällä viikoittaisia sovittuja menoja (esimerkiksi urheilijat).

Rippikoululeirin hinta on 14,50€/ leirivuorokausi. Se sisältää täysihoidon, ohjelman, kuljetuksen ja tapaturmavakuutuksen. Päivärippikoulut ovat maksuttomia, niissä ei tarjota ruokaa.

Olet tervetullut rippikouluun, vaikka et kuuluisi kirkkoon. Rippikoulua seuraa konfirmaatio kirkossa. Siihen osallistuminen edellyttää, että sinut on kastettu. Sinut voidaan kastaa ja/ tai liittää kirkon jäseneksi ennen konfirmaatiota. Sovi asiasta tarkemmin oman rippipappisi kanssa! 12–17 -vuotias voi huoltajiensa sitoumuksella liittyä kirkkoon, vaikka vanhemmat eivät kuuluisi kirkkoon.

Jos Porin Teljän seurakunnan alueella asuva ystäväsi ei ole luterilaisen kirkon jäsen, hän ei saa tätä kirjettä. Jos hän kuitenkin haluaisi tulla rippikouluun, ilmoittautumiskortin voi pyytää seurakuntatoimistosta virka-aikana.

Tutustumisjakso

Rippikoulun tutustumisjakso

 •   Leirijakso/ päivärippikoulun intensiivijakso on vain osa rippikoulua.

 Sen lisäksi rippikouluun kuuluu seurakuntaelämään tutustumista ja etukäteistunteja (esim. diakonia-, urku-, lähetys- sekä oman opettajan tunnit). Seurakuntaan tutustuminen tarkoittaa käyntejä erilaisissa seurakunnan tilaisuuksissa. Oman ryhmän ohjaajien kanssa sovittavien kokoontumisten lisäksi järjestetään ennakkokäyntejä tietyistä aiheista.

Tutustumisjakson seurakuntakäynneistä: Jos et pääse johonkin tutustumisjakson tilaisuuteen, ota hyvissä ajoin yhteys oman riparisi ohjaajaan, niin voit sopia hänen kanssaan korvaavasta tehtävästä. Jos huomaat jonkin kokoontumisen menneen silmiesi ohi, niin ota yhteys ohjaajaasi ja sovi korvauksesta.

 

Järjestöjen rippikoulut

Jos käyt rippikoulun muualla, on sinun kuitenkin ilmoittauduttava kotiseurakuntaasi, sillä rippikoulun tutustumisjakson käyt omassa seurakunnassasi.

Konfirmaatio

Konfirmaatio

Rippikoulua seuraa lämminhenkinen konfirmaatiomessu. Konfirmaatiossa nuori tunnustaa tunnustaa yhdessä seurakunnan kanssa uskonsa kolmiyhteiseen Jumalaan, ja hänet lähetetään jatkamaan matkaa läheisten ja seurakunnan rukousten varassa.

Nuoren kummit konfirmaatiossa: Siunaamiskäytännöt saattavat eri papeilla hiukan vaihdella, mutta jokainen pappi informoi kummeja siitä, millainen tehtävä heillä on konfirmaatiossa

Konfirmaatiomessussa vietettävälle ehtoolliselle ovat kaikki lämpimästi tervetulleita.
Ehtoolliselle ovat tervetulleita myös alle rippikouluikäiset lapset yhdessä vanhempiensa kanssa. Vanhemmat kertovat ehtoollispöydässä papille, annetaanko lapselle ehtoollinen. Pappi voi myös vaihtoehtoisesti siunata lapsen.

Konfirmaatioissamme on tapana, että valokuvaaminen tapahtuu konfirmaaioissa juhlan luonteen vuoksi ainoastaan omalta paikalta. Vielä konfirmaation jälkeen nuorista voi ottaa kuvia alba päällä.

Maksut?

Mitä rippikoulu maksaa?

Normaalien rippikoululeirien hinta täysihoitoineen, ohjelmineen, kuljetuksineen ja tapaturmavakuutuksineen on

 • 14,50 € / leirivuorokausi, erityisrippikouluissa saatetaan periä lisämaksu materiaalin hankkimiseen.
 • Erityisleireillä saatetaan periä lisämaksu.
 • Jos varasi eivät riitä leirin maksamiseen, voi pyytää avustusta. Ota tällöin yhteys hyvissä ajoin rippikoulupastori Ilkka Riihimäkeen numeroon 0400 309 791.

Porin Teljän seurakunnan leirien pituus on talviriparilla 8 ja kesäleireillä PT 7:aa lukuunottamatta 7 päivää ja seiskalla kuusi päivää.

Päivärippikoulut ovat maksuttomia.

 

Tupakkatuotteet ja rippikoulu

Tupakkatuotteet ja rippikoulu

Käytäntö tupakoinnin suhteen Porin ev.lut seurakunnissa:

 • Tupakointikieltojen on oltava näkyvissä seurakuntakotien, kirkkojen ja leirikeskusten sisäänkäyntien luona ja ulkoalueilla, joita lapset ja nuoret käyttävät omassa toiminnassaan.
 • Seurakuntien alle 18-vuotiaiden toiminta on savutonta. Rippikoululeireillä noudatetaan tupakkalakia. Leirikeskusten alueella ei saa käyttää tupakkatuotteita. Alaikäisillä ei saa olla hallussa tupakkatuotteita. Hallussapidolle ei ole tupakkalaissa osoitettu sanktiota.
 • Seurakunnan työntekijöillä ei ole oikeutta tarkistaa nuoren tavaroita. Vanhempien vastuulla on, että nuorella ei ole leirillä mukana tupakkatuotteita. Kurinpito tupakkatuotteiden käytön suhteen kuuluu vanhemmille ja huoltajille.
 • Mikäli nuoren havaitaan pitävän hallussaan tupakkatuotteita leirillä, on kurinpitovastuu vanhemmilla. Nuoren vanhempien on näin ollen oikeus ja velvollisuus tietää asiasta. Leirin turvallisuusvastaava keskustelee vanhempien kanssa. Leirin jatkaminen tupakkatuotteita käyttävän nuoren osalta päätetään yhdessä vanhempien kanssa. Mikäli leiri päättyy nuoren osalta keskeyttämiseen, on asiasta päätettävä yhdessä seurakunnan kirkkoherran kanssa.

Hyväksytty rippikouluteologien kokouksessa 13.4.2011
Käsitelty rippikoulunpitäjien kokouksessa 4.5.2011
Hyväksytty kirkkoherrojen kokouksessa 12.5.2011