Mikä on rippikoulu?

Rippikoulussa on monenlaista toimintaa pelailusta hartauksiin ja iltaohjelmista oppimiskokonaisuuksiin. Toiminnan tarkoituksena on auttaa löytämään vastauksia ihmisenä olemiseen ja omaan paikkaan liittyviin kysymyksiin.

Raamatusta ja katekismuksesta etsimme vastausta siihen, miksi tämä kaikki on olemassa, ja mitä kaiken Luoja meiltä ihmisiltä odottaa. Lisäksi rippikoulussa lauletaan sekä virsikirjaa että nuoren seurakunnan veisuja. Ajankohtaista tietoa rippikouluista löydät Facebookista.

Rippikoulun ja konfirmaation jälkeen

 • saat mennä itsenäisesti ehtoolliselle
 • saat toimia kummina
 • saat oikeuden 18 vuotta täytettyäsi kirkkohäihin
 • saat oikeuden 16 vuotta täytettyäsi äänestää kirkollisissa vaaleissa ja asettua niissä 18 vuotta täytettyäsi ehdolle
 • voit lähteä esim. isos- ja leiriavustajakoulutukseen

Lataa ulkoläksyt ilmaiseksi mp3-soittimeesi osoitteesta: www.fleim.fi

Kysyttävää?

Rippikouluasioissa kysymyksiisi vastaa
rippikoulupastori Ilkka Riihimäki

 

Kesän konfirmaatiot:

Kello 10.00 alkavaan konfirmaatioon odotetaan rippikoululaista paikalle viimeistään 8.45.

Kello 14.00 alkavaan konfirmaatioon odotetaan rippikoululaista paikalle viimeistään 12.45.

Konfirmaatiomessut kestävät keskimäärin n. 1h 30 min. Kummit ohjeistetaan messun alussa tehtäviinsä.

 

Välilehdiltä löydät  tietoa

Porin Teljän seurakunnan rippikouluista:

Milloin rippikouluun?

Milloin rippikouluun?

Rippikoulu käydään tavallisimmin sinä vuonna, jolloin nuori täyttää 15 vuotta, mutta myöhemminkin ehtii hyvin mukaan. Rippikouluun voit tulla, vaikka et kuuluisi kirkkoon.

12-17 –vuotias voi huoltajiensa suostumuksella liittyä kirkkoon, vaikka vanhemmat eivät kirkkoon kuuluisikaan ja sinut voidaan kastaa ennen konfirmaatiota. Sovi tästä ajoissa oman rippipappisi kanssa!

Aikuisrippikoulu

Rippikoulun voi käydä aikuisenakin. Asia tulee usein ajankohtaiseksi silloin, kun suunnitellaan kirkkohäitä, on pyydetty kummiksi, oma lapsi haluttaisiin kastaa, tai kun Raamattu ja kristinuskon ydinkohdat alkavat kiinnostaa, tms. Aikuisrippikouluun voi ilmoittautua ympäri vuoden ottamalla yhteyttä rippikoulupastori Ilkka Riihimäkeen.

Aikuisrippikoulu kestää hetken, joten asian kanssa kannattaa toimia ajoissa.  Aikuisrippikoulutapaamiset ja kirkkokäynnit sovitaan kyseisen pastorin kanssa, jolloin jokaisen elämäntilanne (työ, opiskelu, harrastukset, perhe yms.) tulee huomioiduksi.

Aikuisrippikouluun liittyvät tapaamiset papin kanssa, tutustuminen seurakunnan toimintaan sekä etätehtävät.

Rippikoulun voi suorittaa myös armeijassa.

Ilmoittautuminen

Miten ilmoittaudutaan?

Vuoden 2015 rippikouluihin on jo ilmoittauduttu. Ota yhteyttä rippikoulupastori Ilkka Riihimäkeen (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 0400 309 791), mikäli ilmoittautuminen on jostain syystä jäänyt.

 


Tervetuloa rippikouluun 2015!

 

Vuoden 2015 seurakunnan rippikouluryhmät:

Alkuvuoden rippikoululeireillemme ilmoittauduttiin sen verran reippaasti, että loimme ilmoittautumistilaisuuden jälkeen uuden PT A-ryhmän, joka järjestetään 11.-17.6. Narvijärvellä, ja konfirmoidaan 28.6. klo 14 Teljän kirkossa.

Cityripari:

Järjestetään viikoilla 23 ja 24 pääasiassa Väinölän kirkolla. Osa opetuksesta voidaan toteuttaa myös pienemmissä ryhmissä. Rippikoulussa pyritään elävyyteen esimerkiksi retkien muodossa. Ryhmä konfirmoidaan 14.6. klo 14 Teljän kirkossa, ja sen ohjaamisesta vastaavat  pastori Juha Väisänen sekä diakonissa Pirjo Paukkunen.

Rippileirit:

 • Pt 1 14.-21.2.. Silokalliolla, pastori Ilkka Riihimäki ja nuorisotyönohjaaja Eeva Nurmenniemi, konfirmaatio su 1.3. klo 10.
 • Pt 2 4.-10.6. Silokalliolla, pastori Kaisa Huhtala, nuorisotyönohjaaja Eeva Nurmenniemi, konfirmaatio su 14.6. klo 10.
 • Pt 3 11.-17.6. Silokalliolla, pastori Pasi Virta, nuorisotyönohjaaja Vesa Saarela, konfirmaatio su 28.6. klo 10.
 • PT A 11.-17.6. Narvijärvellä, pastori Noora Tapiainen, diakonissa Satu Katila, konfirmaatio su 28.6. klo 14.
 • Pt 4 23.-29.6. Silokalliolla, pastori Jarkko Willman, nuorisotyönohjaaja Eeva Nurmenniemi, konfirmaatio su 5.7. klo 14.
 • Pt 5 8.-14.7. Silokalliolla, pastori Silja-Maaria Kavasto, nuorisotyönohjaaja Maija Salmijärvi, konfirmaatio su 19.7. klo 10.
 • Pt 6 21.-27.7.. Silokalliolla, pastori Ilkka Riihimäki, nuorisotyönohjaaja Eija Kymäläinen, konfimaatio su 9.8. klo 10.
 • Pt 7 31.7.-6.8. Silokalliolla, pastori Janne Pelto-Piri, nuorisotyönohjaaja Vesa Saarela, konfirmaatio su 9.8. klo 14

Rippileirit järjestetään  Silokallion kurssikeskuksessa ja konfirmaatiot Teljän kirkossa.

Lisäksi seurakuntayhtymässämme pidetään erityisrippikouluja:

 • Erilainen oppija-rippikoulu. Lisätietoja erityisnuorisotyönohjaaja Katriina Mäeltä, puh. 0400 309774, s-posti: katriina.makiTämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • Kehitysvammaisten rippikoulu, lisätietoja Heikki Mäkelältä: 044 7350 616, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Muualla järjestettävistä rippikouluista (esim. järjestö-, laskettelu- tai ratsastusrippikoulut) löydät tietoa netistä. Jos käyt rippikoulusi muualla, palauta korttisi silti meille, sillä rippikouluun kuuluu tutustumisjakso kotiseurakuntaan, josta sovit Ilkan kanssa.

Huomioi leiriä valitessasi, ettei rippikoululeiriltä voi poistua kesken kaiken esimerkiksi harrastuksen takia. Hiihtolomariparia ja päivärippikoulua suositellaan niille, joilla on kesällä viikoittaisia sovittuja menoja (esimerkiksi urheilijat).

Rippikoululeirin hinta on 14,50€/ leirivuorokausi. Se sisältää täysihoidon, ohjelman, kuljetuksen ja tapaturmavakuutuksen. Päivärippikoulut ovat maksuttomia, niissä ei tarjota ruokaa.

Olet tervetullut rippikouluun, vaikka et kuuluisi kirkkoon. Rippikoulua seuraa konfirmaatio kirkossa. Siihen osallistuminen edellyttää, että sinut on kastettu. Sinut voidaan kastaa ja/ tai liittää kirkon jäseneksi ennen konfirmaatiota. Sovi asiasta tarkemmin oman rippipappisi kanssa! 12–17 -vuotias voi huoltajiensa sitoumuksella liittyä kirkkoon, vaikka vanhemmat eivät kuuluisi kirkkoon.

Jos Porin Teljän seurakunnan alueella asuva ystäväsi ei ole luterilaisen kirkon jäsen, hän ei saa tätä kirjettä. Jos hän kuitenkin haluaisi tulla rippikouluun, ilmoittautumiskortin voi pyytää seurakuntatoimistosta virka-aikana.

Tutustumisjakso

Rippikoulun tutustumisjakso

 •   Leirijakso/ päivärippikoulun intensiivijakso on vain osa rippikoulua.

 Sen lisäksi rippikouluun kuuluu seurakuntaelämään tutustumista ja etukäteistunteja (esim. diakonia-, urku-, lähetys- sekä oman opettajan tunnit). Seurakuntaan tutustuminen tarkoittaa käyntejä erilaisissa seurakunnan tilaisuuksissa. Oman ryhmän ohjaajien kanssa sovittavien kokoontumisten lisäksi järjestetään ennakkokäyntejä tietyistä aiheista.

Tutustumisjakson seurakuntakäynneistä: Jos et pääse johonkin talvijakson tilaisuuteen, ota hyvissä ajoin yhteys oman riparisi ohjaajaan, niin voit sopia hänen kanssaan korvaavasta tehtävästä. Jos huomaat jonkin kokoontumisen menneen silmiesi ohi, niin ota yhteys ohjaajaasi ja sovi korvauksesta.

 

Järjestöjen rippikoulut

Jos käyt rippikoulun muualla, on sinun kuitenkin ilmoittauduttava kotiseurakuntaasi, sillä rippikoulun talvijakson käyt omassa seurakunnassasi.

Konfirmaatio

Konfirmaatio

Rippikoulua seuraa lämminhenkinen konfirmaatiomessu. Konfirmaatiossa nuori tunnustaa tunnustaa yhdessä seurakunnan kanssa uskonsa kolmiyhteiseen Jumalaan, ja hänet lähetetään elämän matkalle Jumalan siunaavien käsivarsien varassa.

Nuoren kummit konfirmaatiossa: Siunaamiskäytännöt saattavat eri papeilla hiukan vaihdella, mutta jokainen pappi informoi kummeja siitä, miten heidän tulee toimia.

Konfirmaatiomessussa vietettävälle ehtoolliselle ovat kaikki lämpimästi tervetulleita.
Ehtoolliselle ovat tervetulleita myös alle rippikouluikäiset lapset yhdessä vanhempiensa kanssa. Vanhemmat kertovat ehtoollispöydässä papille, annetaanko lapselle ehtoollinen. Pappi voi myös vaihtoehtoisesti siunata lapsen.

Valokuvaaminen on konfirmaatiossa sallittua ainoastaan omalta paikalta, ei kirkon sivustoilta eikä edestä. Erityisesti alttarialueelle tuleminen kuvaamistarkoituksessa on ehdottomasti kiellettyä.

Maksut?

Mitä rippikoulu maksaa?

Normaalien rippikoululeirien hinta täysihoitoineen, ohjelmineen, kuljetuksineen ja tapaturmavakuutuksineen on

 • 14,50 € / leirivuorokausi, erityisrippikouluissa saatetaan periä lisämaksu materiaalin hankkimiseen.
 • Erityisleireillä saatetaan periä lisämaksu.
 • Jos varasi eivät riitä leirin maksamiseen, voi pyytää avustusta. Ota tällöin yhteys hyvissä ajoin rippikoulupastori Ilkka Riihimäkeen numeroon 0400 309 791.

Porin Teljän seurakunnan leirien pituus on talviriparilla 8 ja kesäleirillä 7 päivää.

Päivärippikoulut ovat maksuttomia.

 

Tupakkatuotteet ja rippikoulu

Tupakkatuotteet ja rippikoulu

Käytäntö tupakoinnin suhteen Porin ev.lut seurakunnissa:

 • Tupakointikieltojen on oltava näkyvissä seurakuntakotien, kirkkojen ja leirikeskusten sisäänkäyntien luona ja ulkoalueilla, joita lapset ja nuoret käyttävät omassa toiminnassaan.
 • Seurakuntien alle 18-vuotiaiden toiminta on savutonta. Rippikoululeireillä noudatetaan tupakkalakia. Leirikeskusten alueella ei saa käyttää tupakkatuotteita. Alaikäisillä ei saa olla hallussa tupakkatuotteita. Hallussapidolle ei ole tupakkalaissa osoitettu sanktiota.
 • Seurakunnan työntekijöillä ei ole oikeutta tarkistaa nuoren tavaroita. Vanhempien vastuulla on, että nuorella ei ole leirillä mukana tupakkatuotteita. Kurinpito tupakkatuotteiden käytön suhteen kuuluu vanhemmille ja huoltajille.
 • Mikäli nuoren havaitaan pitävän hallussaan tupakkatuotteita leirillä, on kurinpitovastuu vanhemmilla. Nuoren vanhempien on näin ollen oikeus ja velvollisuus tietää asiasta. Leirin turvallisuusvastaava keskustelee vanhempien kanssa. Leirin jatkaminen tupakkatuotteita käyttävän nuoren osalta päätetään yhdessä vanhempien kanssa. Mikäli leiri päättyy nuoren osalta keskeyttämiseen, on asiasta päätettävä yhdessä seurakunnan kirkkoherran kanssa.

Hyväksytty rippikouluteologien kokouksessa 13.4.2011
Käsitelty rippikoulunpitäjien kokouksessa 4.5.2011
Hyväksytty kirkkoherrojen kokouksessa 12.5.2011